Etkinlikler ve Misyonlar

  1. İslami Hayırseverlik Yıllık Raporunun Lansmanı

UNHCR, Mart 2024’te, 2017’den bu yana UNHCR’nin Mülteci Zekât Fonu’nun etkisini ortaya koyan 6. İslami Hayırseverlik Yıllık Raporunu yayınladı. Rapor, UNHCR’nin 2023’teki İslami Hayırseverlik Etkisini vurgulayan Kuveyt’teki Zekât Evi ile iş birliği içinde Kuveyt’te duyuruldu. Etkinlik, yerinden edilme krizlerine yanıt olarak İslami hayırseverliğin rolünü vurguladı ve yerel özel ve sivil toplum grupları arasında iş birliğini teşvik etti. Tartışılan ana öncelikler arasında ölçülebilir hedefler belirlemek, mali şeffaflığı sağlamak ve yardımın etkinliğini ve güvenini artırmak için saha ziyaretleri yapmak yer aldı. Öneriler, küresel kuruluşlarla sürdürülebilir ortaklıklar, Arakan mültecileri gibi savunmasız topluluklara destek ve sağlık hizmetleri ve farkındalık girişimlerinde iyileştirmelere odaklandı. Etkinlik, UNHCR’nin Körfez Arap Ülkeleri Kıdemli Danışmanı ve Temsilcisi Dr. Khaled Khalifa’nın, insani bağlamlarda zekât düzenlemeleri üzerine daha fazla diyalog kurma önerisiyle sona erdi. 

Çad Misyonu: ‘Her şey önceliklidir’ 

Bu yazı, UNHCR’nin Kıdemli İslami Hayırseverlik Müdürü Mehdi Zidani tarafından kaleme alındı. 

Bu nisan ayında, Çad’a bir saha ziyaretine çıkma ayrıcalığına sahip oldum. Amacımız, acil ihtiyaçları ilk elden görmek ve ne yazık ki göz ardı edilen bir duruma daha fazla destek toplamaktı. Ülkenin doğu kesiminde geçici yerleşim yerlerini ve birkaç mülteci kampını ziyaret ettik. 

Yerinden edilme krizleriyle boğuşan ülkelerin yakınında merkezi bir konumda olması nedeniyle, Çad, zulüm ve savaştan kaçan insanlar için bir sığınak haline geldi. Nijerya, Kamerun, Orta Afrika ve Sudan’dan 1,3 milyondan fazla mülteci Çad’da sığınak buldu. Bu, özellikle doğu bölgesine sürekli ve günlük olarak Sudanlı mültecilerin akınında çok net görülüyor. Sudan ile Çad arasındaki sınırın tamamen açık kaldığını görmek beni şaşırttı. İnsanların sınırdan serbestçe geçmesi, Çad’ın kendi iç zorluklarına rağmen inanılmaz yardımseverliğinin bir kanıtı. İnsani Gelişme Endeksi’nde 192 ülke arasında 189. sırada yer alan Çad’ın durumu vahim, ancak halkı ve hükümeti, kardeşleri ve kız kardeşleri olarak gördükleri insanları korumaya kararlı. 

Sudanlı mültecilerin birincil ihtiyaçlarını sorduğumuzda; mültecilerden, hükümet yetkililerinden, yerel ve uluslararası STK’lardan en çok gelen yanıt, her şeyin gerekli olduğu yönündeydi: yiyecek, barınak, su ve hijyen, eğitim ve (ulaşımı neredeyse imkansız hale getirecek yağmur mevsimi başlamadan önce) mültecilerin geçici yerleşim yerlerinden uygun kamplara taşınmasının acil gerekliliği. 

STK’lar ve Çad hükümeti ayrıca, Sudanlı mültecilerin başlangıçta zulüm nedeniyle kaçtıklarını, ancak şimdi açlıktan kaçtıklarını belirtti. Bu zorluklara rağmen, yüksek eğitimli olanlar da dahil olmak üzere birçok Sudanlı mülteci, kamplar içinde birbirlerini desteklemek için ellerinden gelenin en iyisini yapıyor. Bir gün evlerine dönüp ülkelerine katkıda bulunabilecekleri umuduyla, gençlerinin eğitimlerini sürdürmelerine yardımcı oluyorlar. 

Çad’dan ayrılmaya hazırlanırken, bir birey olarak bu büyüklükteki bir krizde nasıl bir etki yaratabileceğim sorusu kafamı kurcaladı. İstatistiklere bakarken, bu sayıların arkasındaki yüzleri hayal etmek kolay değil. Gerçek şu ki, her birinin ardında yerinden edilme karşısında mücadele, dayanıklılık ve cesaretin benzersiz bir hikayesi olduğunu hatırladım. 

Bu artan sayılar karşısında bağışlarımızın çok az bir etki yarattığını hissedebiliriz, ancak gerçek şu ki, kolektif cömertlik ve şefkat yoluyla onlara belirsizlik zamanlarında umut ve güvenlik sunarak, Çad’daki Sudanlı mültecilerin hayatlarında somut bir fark yaratma gücüne sahibiz. Çad’daki Sudanlı mültecilerin %80’inden fazlası kadın ve çocuklardan oluştuğundan, her temel ihtiyaca şiddetle ihtiyaç duyuluyor. Bu sebeple zekâtınız hayati destek niteliğinde. 

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Yan Etkinliği New York 

UNHCR, Eylül 2024’te, New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun yan etkinlikleri kapsamında, UNHCR Yüksek Komiseri Kıdemli Danışmanı ve Körfez ve Arap Ülkeleri Temsilcisi Dr. Khaled Khalifa’nın liderliğinde üst düzey bir etkinlik düzenledi. Etkinlik, insani sektörde İslami hayırseverliğin artan rolüne odaklanarak, hükümetlerden, bölgesel kuruluşlardan, STK’lardan ve özel sektörden önemli temsilcileri bir araya getirerek, UNHCR’nin İslami hayırseverlik programının mültecilere ve yerinden edilmiş topluluklara küresel olarak yardım sağlama konusundaki yenilikçi etkisini keşfetmeyi amaçladı. Etkinliğin önemli noktalarından biri, UNHCR’nin insani çabalarını desteklemek için İslami Yardım ABD’den 25 milyon dolar bağış alma taahhüdü de dahil olmak üzere birçok stratejik anlaşman imzalanmasıydı. Bu iş birliği ayrıca, dünya çapında yerinden edilmiş en savunmasız insanlara yardım etmek için zekâta uygun projeleri destekleyecek. 

  1. AlBaraka Zirvesi Londra

Ekim 2024’te Londra’da düzenlenen 3. AlBaraka Zirvesi’nde, UNHCR, “İslami Ekonomiye Vizyoner Bir Bakış: Fırsatları Açığa Çıkarmak ve Zorlukları Yönetmek” başlıklı bir oturumu yönetme ve bu oturumda moderatörlük yapma ayrıcalığına sahip oldu. UNHCR Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Özel Sektör Ortaklıkları ve Hayırseverlik Başkanı Nader El Nakib’in yönettiği oturum, İslami finansmanın toplulukları nasıl güçlendirebileceğini ve geleneksel ekonomik modellerin istikrarsızlığını nasıl azaltabileceğini inceledi. Oturumda; Oxford Üniversitesi, HSBC ve Durham Üniversitesi’nden saygın panelistler, belirsiz zamanlarda ekonomik dayanıklılığı teşvik etmede İslami finansmanın hayati rolünü tartıştılar. 

İslami Yarı Yıl Raporu 2024’ün Dubai Lansmanı 

UNHCR, Kasım 2024’te, İslami Hayırseverlik Yarı Yıl Raporunu Dubai’de gururla duyurdu. Etkinlik, 2017’den bu yana UNHCR’nin Mülteci Zekât Fonu’nun etkisini ortaya koyarak, 2024’ün ilk yarısında UNHCR’nin küresel İslami hayırseverlik etkisine odaklandı. Etkinlik ayrıca, esas olarak UNHCR bireysel bağışçılarını bir araya getiren dinamik ve ilgi çekici bir oturumu da içeriyordu. 2024’ün ilk yarısı, ortaklar ve bağışçılardan olağanüstü ilgi gördü. Mülteci Zekât Fonu’nun yanı sıra diğer İslami Hayırseverlik kampanyalarına ve ürünlerine yapılan katkılar, UNHCR’nin Ocak’tan Haziran 2024’e kadar 22 ülkede 500.000’den fazla mülteciyi, yerinden edilmiş kişiyi ve ev sahibi toplulukları desteklemesini sağladı. UNHCR, ihtiyaç içindeki topluluklara kalıcı değişim getirmeye yardımcı olan tüm ortaklara devam eden destekleri ve cömertlikleri için en içten teşekkürlerini sunar. 

  1. AlBaraka Forumu Bölgesel Konferansı Kahire

Kasım 2024’te, o dönemde Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Özel Sektör Ortaklıkları ve Hayırseverlik Başkanı olan Nader El Nakib, Arap Kalkınma Haftası’nın bir parçası olan, “Yoksulluğun Azaltılması için Yenilikçi Stratejiler: İslami Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Arasındaki Entegrasyon” başlıklı 3. AlBaraka Forumu Bölgesel Konferansı’na katıldı. Konferans, Mısır’ın Kahire kentindeki Arap Devletleri Ligi Genel Sekreterliği’nde, İslami Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma alanında yüksek düzeydeki kişiler ve uzmanların katılımıyla gerçekleştirildi. El Nakib, bir panelist olarak, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) ile mültecilerin ve savunmasız toplulukların güçlendirilmesi arasındaki kesişimi vurguladı ve insani yatırımın sadece acil bir yanıt olarak değil, stratejik, uzun vadeli bir yaklaşım olarak görülmesi gerektiğine dikkat çekti. 

UNHCR, mültecilerin ve sığınmacıların %70’inin yüksek iklim hassasiyetine sahip ülkelerden kaçtığını vurguladı ve çalışmalarını geliştirmede iyilik için yapay zekanın artan rolünden bahsetti. Panel ayrıca, dünya mültecilerinin ve yerinden edilmiş kişilerin %50’sinin İslam İş Birliği Teşkilatı üye devletlerinden geldiğini vurgulayarak, yenilikçi finansman çözümlerine acil ihtiyaç olduğunu belirtti. 

Diğer Önemli Noktalar

Kampanyalar

UNHCR’nin 2024 Küresel Ramazan Kampanyası, 208.000’den fazla mülteciye yardım etmek için kritik fonlar toplarken, Zilhicce & Kurban Bayramı Kampanyası 2.713 yerinden edilmiş aileyi destekledi. Düzenli Sadaka Kampanyası ise, Çad’da yaklaşık 10.000 yararlanıcının su ve sanitasyona erişimini iyileştirdi.

Etkinlikler ve Misyonlar

UNHCR, 2024 yılında bir dizi önemli etkinlik ve saha ziyareti aracılığıyla mültecileri ve yerinden edilmiş toplulukları desteklemede önemli ilerlemeler kaydetti. Bunlardan, Mülteci Zekât Fonu’nun başarısını ortaya koyan Kuveyt’teki 6. İslami Hayırseverlik Yıllık Raporu’nun lansmanı ve stratejik anlaşmalarla yerinden edilmiş insanlara yardım etmek için milyonların toplandığı New York’taki üst düzey BM Genel Kurulu etkinliği öne çıkıyor.

UNHCR’nin Zekât Danışma Kurulu

2024 yılında, İslam İş Birliği Teşkilatı’nın bir kuruluşu olan Uluslararası İslam Fıkıh Akademisi, UNHCR’nin Mülteci Zekât Fonu için Zekât Kurulu olarak hizmet vermeyi kabul etti.