Özet

Genel bakış

Özet

İslami Hayırseverlik Yarıyıl Raporu, 2024’ün ilk yarısında toplanan Zekât ve Sadaka fonlarının etkisini gözler önüne sermektedir.

Zekât ve Sadaka Katkılarının Genel Etkisi

İslami hayırseverlik, bu yerinden edilme krizine yanıt vermede anahtar bir unsur haline gelmiş olup, dünya genelinde milyonlarca mülteciye, yerinden edilmiş kişiye ve ev sahibi topluluklara hayati bir destek sunmaktadır.

2024 yılının ilk yarısında, ortaklar ve bağışçılar, Mülteci Zekât Fonu’na cömertçe katkıda bulunarak UNHCR’ın 22 ülkede 500.000’den fazla mülteciyi, yerinden edilmiş kişiyi ve ev sahibi topluluğu   desteklemesini sağlamıştır. Bayram Hayrı Derneği, Şeyh Abdullah Al Nouri Hayır Derneği, ABD İslami Yardım Kuruluşu, Uluslararası İslami Hayır Kuruluşu ve Rahmatan Lil Alamin Vakfı gibi ortaklardan gelen önemli bağışlar, Mülteci Zekât Fonu mobil uygulaması ve UNHCR’ın Ramazan ve Dhul Hijjah kampanyaları aracılığıyla yapılan bağışlar, bu başarının sağlanmasında önemli olmuştur.

Mülteci Zekât Fonu’nun 2017’de pilot uygulamasından bu yana, zekât ve sadaka, 29 ülkede 8.6 milyondan fazla kişiye yardım etmiştir.

Zekâtın Etkisi

2024 yılının ilk yarısında, Mülteci Zekât Fonu, 100% zekât dağıtım politikasına uygun olarak uygun yararlanıcılara dağıtılan 8.3 milyon ABD dolarından fazla zekât katkısı almıştır ve bu, UNHCR’ın aldığı 17 fetva ve onayla uyumludur. Zekât fonları, 21 ülkede, Ürdün, Bangladeş, Yemen, Çad, Afganistan, Lübnan, Sudan ve Kenya dahil olmak üzere 270,000’den fazla uygun mülteci ve yerinden edilmiş kişiye yardımcı olmuştur.

Mülteci Zekât Fonu’nun 2017’deki pilot uygulamasından bu yana, zekât katkıları 26 ülkede 5.5 milyon mülteci ve yerinden edilmiş kişiye yardımcı olmuştur.

 

Sadakanın Etkisi

Sadaka katkıları da, 2024 yılının ilk yarısında 2.8 milyon ABD dolarına ulaşarak, Afganistan, Bangladeş, Mısır, Libya, Ürdün ve Pakistan’da 260,000’den fazla yararlanıcıya yardım etmiştir.

Mülteci Zekât Fonu’nun 2017’deki pilot uygulamasından bu yana, sadaka katkıları 23 ülkede 3 milyon mülteci ve yerinden edilmiş kişiye yardımcı olmuştur.

Etkinlikler ve Misyonlar

Mart 2024’te, UNHCR, Mülteci Zekât Fonu’nun etkisini vurgulayan ve yerinden edilme krizlerine İslami hayırseverliğin rolünü ön plana çıkaran 6. İslami Hayırseverlik Yıllık Raporu’nu, Kuveyt Zekât Evi ile iş birliği içinde başlattı.

Nisan 2024’te, UNHCR ortakları ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinden bağışçılardan oluşan bir delegasyon, katkılarının etkisini gözlemlemek ve mülteci kamplarındaki acil ihtiyaçlara dikkat çekmek amacıyla Çad’ı ziyaret etti.

Kampanya

2024 yılında, UNHCR’ın küresel Ramazan kampanyası, bireylerin, şirketlerin ve vakıfların cömertliği sayesinde Suriye, Afganistan, Yemen ve Myanmar’dan 208.332 mülteci ve yerinden edilmiş kişiye destek olmak için gerekli fonları topladı.

UNHCR’ın Hac Ayı ve Kurban Bayramı kampanyası, Sudan ve Yemen’deki 2.713 yerinden edilmiş aileye acil yardım sağladı; bu aileler her şeylerini kaybetmişti ve sıcak bir bayram yemeği yiyerek çocuklarıyla birlikte bayramı yeniden kutlama imkanı buldu.

Sudanlı mültecilerin ve Çad’a dönenlerin akını, Çad’ın doğu bölgelerindeki su ve sanitasyon tesislerini oldukça zorladı. UNHCR’ın Düzenli Sadaka kampanyası, yaklaşık 10.000 kişiyi iyileştirilmiş su, sanitasyon ve hijyen (WASH) altyapısıyla desteklemeyi ve sürdürülebilir toplumsal kalkınmayı teşvik etmeyi hedefleyerek, kuyu açmayı ve bakımını yapmayı amaçlamaktadır.

İletişim Faaliyetleri

2024 yılında, UNHCR’ın İslami yardım çabaları, mülteci haklarını savunan ve Ürdün ile Mısır’a saha ziyaretleri yaparak farkındalık oluşturan Maher Zain ve Mostafa Atef gibi yüksek profilli destekçilerle güçlendi. Bu girişimler, Mülteci Zekât Fonu ve Küresel Ramazan Kampanyası gibi bağış toplama kampanyaları ile birlikte 3.100’den fazla mülteci ailesine destek olmaya yardımcı oldu. Bu çabalar, Suriye ve Sudan’dan gelen yerinden edilmiş ailelerin ihtiyaçlarını karşılamaya katkıda bulunarak İslami yardımın kolektif etkisini gözler önüne serdi.

UNHCR’ın Mülteci Zekât Fonu Uygulaması -İslami Yardım için Fintech

Küresel yerinden edilme krizi, çatışma, zulüm ve felaketlerden kaçan milyonlarla birlikte tırmanıyor. UNHCR, yardım dağıtımını artırmak için modern teknolojiyi ve İslami yardımı entegre ederek bu durumu ele alıyor; özellikle zekât bağışlarını kolaylaştıran ve şeffaflığı sağlayan Mülteci Zekât Fonu Uygulaması aracılığıyla. UNHCR, bu yenilikleri Mayıs 2024’teki İslami Fintech Forumu’nda sergileyerek, teknolojinin ve İslami yardımın küresel insani ihtiyaçları etkili bir şekilde nasıl karşılayabileceğini gösterdi.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA'lar)

2024’ün ilk yarısında, UNHCR’ın İslami yardım girişimleri, 22 ülkede birkaç Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’nin (SKH) gerçekleştirilmesinde önemli ilerleme kaydetti. Mülteci Zekât Fonu’na yapılan cömert katkılar sayesinde, neredeyse yarım milyon mülteci ve yerinden edilmiş kişi kritik yardım aldı ve bu, özellikle Yoksulluğa Son(SKH 1), Açlığa Son (SKH 2), Sağlıklı Bireyler (SKH 3), Nitelikli Eğitim (SKH 4) ve Düzenli Sadaka girişimi aracılığıyla Temiz Su ve Sıhhi Koşullar (SKH 6) hedeflerine katkıda bulundu.