Samia, Çad'da yaşayan Sudanlı mülteci.
Çad’daki Arkoum 2 kampındaki mülteciler, oraya yerleşmeden önce şiddetten kaçıp Goungour’a sığındıklarını hatırlıyor. Sudanlı mülteci Samia, toplumunun karşı karşıya kaldığı mücadeleleri paylaşıyor.
Samia, “Bize saldırdılar, mahallemizi yaktılar” diyor.
“İlk geldiğimizde Al Wadi bölgesinden su getirmek zorunda kaldık. Şimdi sabit su noktaları inşa ettiler… Tanrıya şükür, artık su var.” Başlangıçta uzak su kaynaklarına bağımlı olan bu kişiler, artık sabit su noktalarından yararlanıyor; bu da BM Mülteciler Örgütü’nün hizmetleri iyileştirme çabalarının bir kanıtı. Sağlanan su kaynağı uluslararası standartların gerisinde kaldığından bölgede yeterli su teminine acil ihtiyaç var. Bu zorluklara rağmen, BM Mülteciler Örgütü’nün Düzenli Sadaka programı, daha iyi bir gelecek için umut sunarak sürdürülebilir suya erişim sağlamaya çalışıyor.
Sudan’daki silahlı çatışmanın başladığı Nisan 2023’ten bu yana 7,7 milyondan fazla insan Sudan içinde ve dışında yerinden edildi. Bunların arasında 6 milyondan fazla ülkesi içinde yerinden edilmiş kişi ve Sudan’ın komşu ülkelerine (Güney Sudan, Çad, Mısır, Etiyopya ve Orta Afrika Cumhuriyeti) 1,47 milyondan fazla yeni gelen kişi bulunuyor. Sudan ve komşu ülkeler, bu yeni acil durumdan önce zaten büyük bir mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyordu ve Sudan’da ikincil olarak yerinden edilmiş olanlar da dahil olmak üzere, koruma ve kritik hayat kurtarıcı yardım sağlamak için ek desteğe ihtiyaç duyuyorlar. Acil ihtiyaçlar arasında su, yiyecek, barınak, sağlık ve temel yardım malzemeleri yer alıyor.
Şu anda kampta 36 bine yakın mülteci var ve uluslararası standartların gerisinde kalıyoruz. Standart kişi başı günlük 20 litre iken biz ancak 7 litre verebiliyoruz. BM Mülteciler Örgütü’nün Düzenli Sadaka programı temiz, sürdürülebilir su çözümleri sunarak bu açığı kapatmaya adanmıştır. Bu zorluklara rağmen, BM Mülteciler Örgütü’nün Düzenli Sadaka programı, daha iyi bir gelecek için umut sunarak sürdürülebilir suya erişim sağlamaya çalışıyor. Desteğinizle Çad’daki mülteci ve yerinden edilmiş ailelerin suya erişiminin devamlı kalmasını sağlayarak hayatlarında kalıcı bir etki yaratabiliriz.
Dünya çapında krizler tırmandıkça temiz suya erişim giderek hayati hale geliyor. Ancak binlerce mülteci aile her gün su sıkıntısı çekiyor. Temiz su sağlamak en etkili hayır işlerinden biri olarak görülüyor.
Diğer Hikâyeler
Muhammed, 14 yaşındaki Rohingyalı yetim.
Genç Muhammed, ölen anne ve babasının huzuru ve Myanmar’a dönmesi için dua ediyor.
Safiye, Savaş nedeniyle yerinden edilen kıdemli Yemenli kadın.
Zorluklara rağmen Ramazan’da teselli buluyor, zor zamanlarda duaya olan inancını ifade ediyor.
Muhammed, Lübnan'daki Suriyeli mülteci baba.
Muhammed, sert kışlar sırasında ailesinin güvenliğinden endişe ediyor ve diğerleriyle birlikte sıcak kalmak ve korunmak için mücadele ediyor.