Mülteci Zekât Fonu

GENEL BAKIŞ

Mülteci Zekât Fonu

2017’de BM Mülteci Ajansı tarafından pilot uygulama yapıldı “Mülteci Zekât Fonu”; küresel İslam ekonomisinin ve hayırseverlik sektörünün hızla büyümesi; zekât bağışçılarının ve kurumlarının zekât fonlarını, neredeyse %50’sinden fazlası İslam İş Birliği Teşkilatı ülkelerinden gelen mültecilere yönlendirme yönündeki artan istekleri göz önüne alındığında, zekât ve sadakanın mültecilerin yaşamları üzerindeki etkisini en üst düzeye çıkaran; güvenilir, uyumlu ve etkili bir bağış dağıtım aracı oldu. Fon, bağıştan zekât fonlarının mülteciler ve ülkeleri içerisinde yerinden edilmiş kişiler arasındaki uygun ailelere dağıtımına kadar her adımda şeffaflığı sağlanan sıkı bir yönetime tabi.

BM Mülteciler Örgütü, nakdi ve ayni yardımın yanı sıra barınma, sağlık hizmeti, eğitim, ekonomik katılımı da içeren çeşitli insani programlar hayata geçiriyor. Nakdi ve ayni yardımlar, fonların veya malların en hassas yararlanıcılar tarafından alınmasını sağlayarak zekât dağıtımı için en uygun seçenek olarak tanımlanmış durumda. BM Mülteciler Örgütü, zekât dağıtımıyla ilgili genel masrafları, zekât harici kaynaklardan karşılıyor.

Finansal Yönetim 

Yönetim ve hesap verebilirlik: Zekât fonları Cenevre’de özel bir faizsiz banka hesabında tutulmaktadır. 

İzlenebilirlik: Zekât fonları, insani ihtiyaçların arttığı belirli ülkelerdeki nakit ve malların, tamamen zekât uyumlu dağıtım faaliyetlerine tahsis edilmektedir. 

Şeffaflık: BM Mülteciler Örgütü yılda iki kez İslami Hayırseverlik raporu yayınlıyor ve ortaklara fonlarının nerede kullanılmasını istediklerine uygun şekilde özelleştirilmiş raporlar sunuluyor. 

Zekâta Uyumluluk 

Fetvalar: Fon, aralarında Dünya İslam Birliği, İslam İş Birliği Teşkilatı’nın Uluslararası İslami Fıkıh Akademisi (IIFA) ve El-Ezher’in İslami Araştırmalar Akademisi’nin de bulunduğu dünya çapında önde gelen bilim insanları ve kurumlardan gelen 17 fetva tarafından desteklenmektedir. 

Altyapı: Fetvalarda tavsiye edildiği gibi uygun yararlanıcılara %100 zekât dağıtım politikası uyulanmaktadır. 

İzleme ve Değerlendirme: Yıllık iç denetleme incelemesi, BM Mülteciler Örgütü’ndeki uzman bir İslami Hayırseverlik ekibi tarafından yürütülüyor; yıllık dış denetleme incelemesiyse, bu incelemenin bulguları hakkında bir rapor yayınlayan üçüncü bir kuruluş tarafından gerçekleştiriliyor. 

Değerlendirme ve Izleme 

Güvenlik Açığı Değerlendirmesi: Uygun yararlanıcıların belirlenmesi için gerçekleştiriliyor. 

Dağıtım Sonrası İzleme: Uygulamanın etkisini ölçmek ve uygulamayı iyileştirmek için yıllık olarak gerçekleştiriliyor. 

İnovasyon: Verimliliği artırmak, dolandırıcılık ve tekrarları en aza indirmek için dağıtımda teknolojinin kullanılmasını kapsıyor. 

SUPPORT

Endorsements and fatwas