Katar Hayır Girişimi
1984 yılında bir grup Katarlı hayırsever bir araya gelerek komşu ülkelerdeki çatışma ve felaketler nedeniyle yetim kalan çocuklara yardım sağlamak amacıyla “Katar Yetim Sponsorluk Komitesi” adı altında bir topluluk girişimi oluşturdu. Sekiz yıl sonra, toplum öncülüğündeki girişim, müdahalelerin kapsamını ve coğrafi erişimini genişletip kendisini “Katar Yardım Kuruluşu” adı altında uluslararası bir insani yardım ve kalkınma STK’sı olarak kabul ettirdi.
Neredeyse kırk yıl sonra, Katar Yardım Kuruluşu dünyanın en büyük insani yardım ve kalkınma kuruluşlarından biri haline geldi. Kuruluş; çatışmalardan, zulümden ve doğal afetlerden etkilenen kişiler için sosyal refah, su ve sanitasyon, eğitim, beslenme ve ekonomik güçlendirme programlarıyla hayat kurtaran yardımlar sağlıyor ve sürdürülebilir kalkınma yoluyla yoksulluğa kalıcı çözümler üretiyor.
Katar Yardım Kuruluşu, aşağıdaki hedefler doğrultusunda kalkınma ve insani projeler uygulayan, destek ve kaynakları harekete geçiren ve herkese iyi bir yaşam sağlamak için etkili ortaklıklar kuran operasyonel bir uluslararası sivil toplum kuruluşudur:
- Çocuklara ve ailelerine insan onuruna yakışır bir yaşam sağlamak
- Krizden etkilenen toplulukların acılarının hafifletilmesi
- Kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek
- Barışı ve sosyal uyumu güçlendirmek
Bugün, 33 ülkede saha ofisleri ve diğer 60 ülkede uygulama ortaklarıyla Katar Yardım Kuruluşu, acil durumlara küresel müdahalede ön saflarda yer alıyor ve savunmasız toplulukların daha dirençli hale gelerek gelişip refaha kavuşmasına yardımcı olan kalkınma çözümlerine öncülük ediyor. Katar Yardım Kuruluşu, bugüne dek 60 ülkede yaklaşık 218 milyon yararlanıcıya ulaşarak 2,6 milyar ABD dolarından fazla katkıda bulundu.
Katar Yardım Kuruluşu, 2012’den bu yana BM Mülteciler Örgütü’nün stratejik ortağı ve Myanmar, Irak, Yemen, Somali, Suriye ve Libya’da ülkeleri içerisinde yerlerinden edilmiş kişiler ve Afganistan, Bangladeş, Ürdün, Lübnan ve Kenya’daki mülteciler için toplam 58,9 milyon ABD dolarını aşan katkılarıyla 2,1 milyondan fazla yararlanıcıya ulaşan güvenilir bir bağışçıdır. Katar Yardım Kuruluşu ile imzalanan çığır açıcı anlaşmalardan biri, Lübnan ve Ürdün’deki savunmasız Suriyeli mültecilere 10 milyon ABD doları tutarında nakit yardımı sağlanması amacıyla BM Mülteciler Örgütü’nün zekât programının finanse edilmesidir; bu, 2018’de bir sivil toplum kuruluşunun BM Mülteciler Örgütü’nün zekât programına yaptığı kaydedilen en büyük katkı.
Mart 2023’te Katar Yardım Kuruluşu ve BM Mülteciler Örgütü, Bangladeş, Afganistan ve Yemen’de zorla yerinden edilmiş 50.000’den fazla aileye barınma ve yemek pişirme enerjisi, yardım malzemeleri ve nakit yardımlarıyla ile destek olmak amacıyla İslami Hayırseverlik iş birliğine ilişkin bir Niyet Mektubu ve toplam 18.206.369 QAR (5.000.376 ABD doları) tutarında üç zekât anlaşması imzaladı. Ağustos ayında kuruluşla, Mısır ve Çad’daki 30.000’den fazla Sudanlı mülteciye nakit yardımı ve temel yardım malzemeleri sağlamak üzere 4.375.696 QAR (1.200.136 ABD doları) tutarında iki dekât anlaşması daha imzalandı.
Katar Yardım Kuruluşu, Küresel Mülteci Forumu 2023’te üç yıl boyunca bir milyon mültecinin insani ihtiyaçlarını karşılama taahhüdünün bir parçası olarak Kenya, Lübnan ve Libya’daki 125.000’den fazla zorla yerinden edilmiş insanı desteklemek için BM Mülteciler Örgütü’ne 9.132.111 QAR (2.504.693 ABD doları) katkıda bulundu. Bu fonla BM Mülteciler Örgütü 2024 yılında, Kenya’daki 116.000’den fazla mülteciye, Lübnan’daki 1.871 Suriyeli mülteciye ikincil sağlık hizmeti yönlendirmesi ile su, sanitasyon ve hijyen (WaSH) yardımı sağlayacak ve ülke içinde yerinden edilmiş 7.750 Libyalıya ve selden etkilenen mültecilere nakit yardımı sağlayacak.
Katar Yardım Kuruluşu, Ürdün’deki Zaatari ve Azraq kampları, Myanmar’daki Rakhine Eyaleti, Malezya, Lübnan ve Kenya’daki Dadaab kampı da dahil olmak üzere BM Mülteciler Örgütü ile birlikte çeşitli saha misyonları üstlendi. Katar Yardım Kuruluşu uzun yıllardır, mültecileri ve ülkeleri içinde yerinden edilmiş kişileri nakit yardımı, temel ihtiyaçlar, barınma, sağlık ve su, sanitasyon ve hijyen yardımlarıyla destekleyerek onların daha onurlu bir yaşam sürmelerine olanak sağladı ve tüm yetki alanlarında BM Mülteciler Örgütü’nün stratejik ortağı olmaya devam ediyor.