Muhammed, Lübnan'daki Suriyeli mülteci baba.
Dışarıda kar birikirken, mülteci bir baba olan Muhammed, ailesinin güvenliği ve sıcaklığından endişe duyuyor. Muhammed, “Kar 10, 20, 25 cm yüksekliğe ulaşıyor… Kar yağışı durunca buz tutuyor.” diyerek sert kış şartlarında hareket kabiliyetinin zorluklarına dikkat çekiyor.
Bu dondurucu soğuklar ve kar fırtınaları sırasında Muhammed ve diğer mülteci aileler ısınmak ve korunmak için mücadele ediyor. Muhammed barındıkları yerin ince tahtasını işaret ederek “Çok yağmur yağıyor” diye ekliyor. “Neredeyse 2,5 mm. Bu insanı korumaz”. Yetersiz barınak ve sürekli soğuk havanın içeri sızma tehlikesi nedeniyle yaşam koşulları daha da tehlikeli hale geliyor.
Yıl boyunca Muhammed’in ailesi geçimini sağlamak için BM Mülteciler Örgütü’nün aylık nakit yardımına güveniyor. Mohammed derme çatma yapıyı göstererek, “Yan odanın tavanının uygun olmadığını görüyorsunuz” diye anlatıyor. “Kapıyı her açtığımızda soğuk hava içeri, doğrudan bu odaya giriyor.”
Suriye krizi, 13 yıldır dünyanın en büyük yerinden edilme krizi olarak varlığını sürdürüyor ve 12 milyondan fazla Suriyeli evlerini terk etmek zorunda kalıyor. Suriye’nin içinde ve dışında hayat, depremler ve artan yoksulluk nedeniyle daha da kötüleşerek giderek zorlaşıyor.
Suriye’de 15 milyon kişi insani yardıma muhtaçken, 6,8 milyon kişi ülke içinde yerinden edilmiş durumda. Bu arada, 5,2 milyon Suriyeli mülteci komşu ülkelerde güvenlik arayışına girerek kaynakları zorluyor. Büyüklüğüne rağmen krize ilgi azalıyor ve finansman yetersiz kalıyor.
Ekonomik zorluklarla karşı karşıya olan ev sahibi ülkeler, mültecilere güvenlik sağlamaya devam etmek için uluslararası desteğe ihtiyaç duyuyor. BM Mülteciler Örgütü, Bölgesel Mülteci ve Dayanıklılık Planı aracılığıyla Suriyeli mültecilere yardım etme çabalarını koordine ederek kişilerin eğitim, sağlık hizmetleri, geçim kaynakları ve nakit yardımına erişmesini sağlıyor. Milyonlarca kişinin ihtiyaç duyduğu ve kaynakların tükendiği bir dönemde, devam eden krizden etkilenen Suriyelilerin acılarını hafifletmek için uluslararası dayanışma ve destek hayati önem taşıyor.
Her yıl zekât ve sadaka bağışları, Muhammed’inki gibi en savunmasız mülteci ailelerinin kalplerini biraz olsun ısıtacak kış yardımlarının sağlanmasında çok önemli bir rol oynuyor.
Diğer Hikâyeler
Samia, Çad'da yaşayan Sudanlı mülteci.
Çad’da mülteciler şiddetten kaçışlarını ve sığınak bulmalarını anlatırken, Samia devam eden mücadeleleri paylaşıyor.
Muhammed, 14 yaşındaki Rohingyalı yetim.
Genç Muhammed, ölen anne ve babasının huzuru ve Myanmar’a dönmesi için dua ediyor.
Safiye, Savaş nedeniyle yerinden edilen kıdemli Yemenli kadın.
Zorluklara rağmen Ramazan’da teselli buluyor, zor zamanlarda duaya olan inancını ifade ediyor.