Fatna, Çad'daki on çocuğuyla yerinden edilmiş Sudanlı bir anne.

On çocuk sahibi Sudanlı bir anne olan Fatna, temel ihtiyaçların kıt olduğu bir kampta yaşamaktan kaynaklanan büyük zorluklarla karşı karşıya. “Kamp ile su kaynağı arasında beş kilometre yürüyoruz ve bu son derece zor,” diyor Fatna. Mahallesindeki su durumu çok kötü, birkaç bloktaki musluklar kurumuş durumda. Ailesine su sağlamak için her gün iki kez yorucu yolculuğu katlanıyor ve genellikle 25 riyal karşılığında bir varil su satın almayı ya da bidonları taşımak için eşek kiralamayı tercih ediyor. “Eşek bulamazsam, bidonları başımda taşımak zorundayım, bu çok zor,” diye ekliyor.

Fatna’nın zorlukları, su toplamanın ötesine geçiyor. On çocuğuyla birlikte yaşadığı kamp, özellikle yağmur mevsimi yaklaşırken barınak eksikliği nedeniyle sürekli bir endişe kaynağı. “Evim yok ve yağmur yakında geliyor. Tuğla yapmak için su alacak param yok,” diyor. Su ve çamurdan yapılan tuğlalar, ev inşası için hayati öneme sahip, ancak suyun değişken bulunabilirliği inşaatını sürdürmesini zorlaştırıyor. Bu amaçla her varil su için 300 riyal harcıyor, ama bu durumda bile su her zaman mevcut olmayabiliyor. “Su kamyonundan 300 riyale su alıyoruz ama bazen hiç su olmuyor,” diye belirtiyor.

Hayatta kalmak için, Fatna çevredeki ağaçlardan odun kesip, pazarda satıyor ve bu şekilde günde yaklaşık 100 ila 200 riyal kazanıyor. “Parayı ikiye bölüyorum -yarısı ekmek, diğer yarısı su için,” diyor.

Şubat 2024 itibarıyla, Çad 1,1 milyondan fazla zorla yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yapıyor; bunların çoğu Sudan’dan (936.880) geliyor ve %88’i kadın ve çocuklardan oluşuyor. Nisan 2023’ten bu yana, doğu Çad’da mülteci sayısında keskin bir artış gözlemleniyor. 496.834 yeni Sudanlı ülkeye gelirken ve 93.700 Çadlı, özellikle çatışma bölgelerinden yani Darfur’dan ülkesine geri döndü. Aşırı kalabalık sınır noktaları, barınak, gıda ve psikososyal destek gibi temel hizmetlerden yoksun ve yeni yerinden edilmiş kişiler arasında cinsiyete dayalı şiddet vakalarında artış yaşanıyor. UNHCR, 2024 yılında yaklaşık 1.4 milyon insana yardım etmeyi hedefliyor; acil insani ihtiyaçları, mülteci korumasını ve çatışmaların ve iklim değişikliğinin krizi derinleştirmesi karşısında dayanıklılığı ele alıyor.

Küresel krizler arttıkça, temiz su daha da önemli hale geliyor ve binlerce mülteci aile günlük su sıkıntısıyla karşı karşıya. Temiz su sağlamak, hayırseverliğin en etkili biçimlerinden biri olarak kabul ediliyor. UNHCR’ın Sadaka Jariah programı, bu boşluğu kapatmak için sürdürülebilir su çözümleri sağlamaya odaklanıyor. Temiz, güvenilir su erişimi sunarak, bu program, Çad’daki yerinden edilmiş aileler için umut getiriyor. UNHCR’a yapılan bağışlar, bu savunmasız topluluklara kesintisiz su erişimi sağlanmasına yardımcı olabilir ve yaşamlarında kalıcı bir fark yaratabilir.

 

Zekât ve sadaka fonları sayesinde, UNHCR, 2024 yılının ilk yarısında Çad’da 1.002 yerinden edilmiş aileyi -yaklaşık 5.008 kişiyi- desteklemeyi başardı.

Diğer Hikâyeler

Mahmoud ve Saqrah, Lübnan'da Suriyeli yaşlı bir mülteci çift.

Lübnan’daki Suriyeli yaşlı mülteci çift Mahmoud ve Saqrah, özellikle Ramazan ayında, değer verdikleri geleneklerine sıkı sıkıya bağlı kalmaya devam ediyorlar.

Wafaa, Yemen'de yerinden edilmiş bir anne.

Yemen’de yerinden edilmiş bir anne, kocasını kaybettikten sonra karşılaştığı hayal edilemez zorluklarla başa çıkıyor.

Ayesha, Afganistan'dan yerinden edilmiş 45 yaşında bir kadın.

Ramazan, Ayesha’nın ailesi için özellikle zor geçiyor. “Ramazan’da orucumuzu sadece bir bardak çayla açıyoruz. Eğer patates bulursak, onu; aksi takdirde, sadece ekmek yiyebiliyoruz.”