Mülteciler için Küresel İslami Fon (GIFR)
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BM Mülteciler Örgütü) ve İslami Kalkınma Bankası (IsDB), Mülteciler için Küresel İslami Fon’un (GIFR) faaliyete geçirildiğini geçtiğimiz mart ayında duyurdu.
Fon, Riyad Uluslararası İnsani Forumu’nun oturum aralarında düzenlenen imza töreniyle ilan edildi. İki taraf arasında insani yardım alanında iş birliğinin artırılmasına odaklanan bir çerçeve anlaşması da imzalandı. İmza töreni BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ile IsDB Grubu Başkanı Dr. Muhammed Al Jasser arasındaki toplantı sırasında gerçekleşti.
Grandi ve Al Jasser, GIFR’nin rolünün önemini vurguladılar ve ortaklara, kuruluşlara ve hükûmetlere, fonun 500 milyon ABD doları tutarındaki hedefine ulaşmasına yardımcı olmaları çağrısında bulunup, bunun insani krizlere zamanında müdahale edilmesini sağlayacak sürekli finansmanın sağlanmasına katkıda bulunacağını söylediler.
2022’de oluşturulan GIFR, yenilikçi, sürdürülebilir ve Şeriat uyumlu bir finansman aracı olup uluslararası toplumun zorla yerinden edilmelere karşı insani müdahalesini güçlendirmeyi ve ihtiyaç sahibi milyonlara yardım etmek için yeni fon kanallarının kilidini açmayı amaçlamaktadır.
GIFR, her ikisi de katkıya açık olan ve İslami finans ilkelerine göre yatırım yapılacak olan bir vakıf fonu ve bir vakıf dışı fondan oluşuyor. Yatırımlardan elde edilen gelirler, BM Mülteciler Örgütü’nün’ın IsDB üye ülkelerindeki programlarını finanse etmek için bir vakıf fonuna aktarılacak. BM Mülteciler Örgütü’nün, vakıf dışı fona 50 milyon ABD doları, IsDB ise Vakıf fonuna 50 milyon ABD doları katkıda bulunarak bu girişimin başlangıç fonunu 100 milyon ABD dolarına çıkaracak. Amaç; vakıf, vakıf dışı ve diğer bağış (Sadaka) ve katkıları harekete geçirerek dış bağışçılardan ve ortaklardan ek 400 milyon ABD doları toplamaktır. Vakfın yatırım getirileri, eğitim, iş ve geçim kaynakları, sağlık, su, sanitasyon ve hijyen, barınma, iklim eylemi, ekonomik güçlendirme ve acil müdahale gibi alanlarda zorla yerinden edilmiş kişilere ve ev sahibi ülkelere yardımcı olmak üzere fon programlarına tahsis edilecek.
Diğer Önemli Noktalar
Kampanyalar
UNHCR’nin Küresel Ramazan kampanyası, su kıtlığına odaklanan Sadaqat Jariyah girişimlerinin yanı sıra mültecilere temel yardım malzemeleri konusunda yardım ediyor ve farkındalık yaratıyor.
Uyumluluk
17. fetva Haziran ayında The North American Imams Fellow (NAIF) tarafından alındı.
Olaylar
UNHCR’nin BAE’deki COP28 paneli ve Cenevre’deki üst düzey etkinliği İslami hayırseverlik ve iklim değişikliğine odaklandı.