Dünya İslam Birliği

Ortaklara Bakış

Dünya İslam Birliği

Dünya İslam Kongresi’nin 18 Mayıs 1962’deki toplantısında alınan kararla kurulan Dünya İslam Birliği (MWL), kuruluşundan bu yana dünyadaki en etkili uluslararası sivil toplum kuruluşlarından biri olmuştur. MWL, “gerçek İslam’ı ve onun hoşgörü ilkelerini sunmayı, insani yardım sağlamayı, tüm halklarla diyalog ve iş birliği köprülerini genişletmeyi, tüm kültür ve medeniyetlere pozitif açıklık sağlamayı, İslam’ın mesajını iletmek için merkezciliği ve itidal yolunu takip ederek barış, adalet ve bir arada yaşama fikrinin hüküm sürdüğü bir dünyayı teşvik etmek için aşırılık, şiddet ve dışlama çağrısında bulunan hareketleri etkisiz hale getirmeyi” amaçlamaktadır.

Dünya İslam Birliği ile ortaklık ilk olarak 2018 yılında BM Mülteciler Örgütü’nün çeşitli birlik personeline uluslararası mülteci yardımı ve koruması, kampların yönetimi, insan kaynakları gelişimi ve topluluk farkındalığı konularında bir eğitim oturumu yapmasıyla başladı. Birliğin İslami Fıkıh Konseyi, mevcut yönetim yaklaşımı takip edildiği sürece, BM Mülteciler Örgütü Mülteci Zekât Fonu’nun, zekât fonlarını mültecilere ve ülkeleri içerisinde yerinden edilmiş kişilere alıp dağıtmaya uygun olduğunu onaylayan bir fetva yayınladı. Bu çok yönlü stratejik iş birliği, BM Mülteciler Örgütü ve Mülteci Zekât Fonu’nun İslam dünyasındaki güvenilirliğini daha da güçlendirmesini sağladı. 

Dünya İslam Birliği, 2020’den bu yana Afrika’daki birçok BM Mülteciler Örgütü saha programını desteklemektedir. Birlik, kamu desteğinin yanı sıra üst üste üç yıl boyunca Afrika’daki farklı projelere önemli mali katkılar sağladı. Ayrıca, 2023 yılında gıda güvenliğinin iyileştirilmesine ve Uganda’daki mülteci ve ev sahibi topluluk hanelerinin gelirinin artırılmasına destek olmak amacıyla önemli bir bağışta da bulundu. Bu projenin genel amacı mültecilerin ve ev sahibi toplulukların yaşamlarını iyileştirmek ve ekonomik güvenliğini desteklemekti. Birlik buna ek olarak, Yunanistan’da geçim kaynağı fırsatları yaratılmasına yardımcı olmak amacıyla 2023’te ikinci bir bağışta bulundu. Bu katkı, Yunanistan’daki mültecilerin okula gitmesine, çeşitli becerilerini geliştirmesine, iş bulmasına ve daha parlak ve daha kapsayıcı bir gelecek için umutlarını yeniden kazanmalarına olanak sağladı. 

Dünya İslam Birliği, Aralık 2023’te Cenevre’de gerçekleştirilen Küresel Mülteci Forumu’na (GRF) katılımı sırasında, forum kapsamında düzenlenen, “Yerinden Edilme Krizlerine Yönelik İnsani Müdahalede İslami Hayırseverliğin Rolü”nü konu alan bir panele katıldı. Katılımları sırasında birlik, zorla yerinden edilmiş kişileri destekleme konusundaki kararlılığını yineledi ve mültecilerin ev sahibi topluluklara dahil olmalarını geliştirmek, kendi kendilerine yetebilme yeteneklerini ve dayanıklılıklarını artırmak ve yaşamlarını güçlendirmek amacıyla önümüzdeki üç yılda 3 milyon dolarlık bir katkı sözü verdi.  

BM Mülteciler Örgütü, yerinden edilmiş savunmasız topluluklar üzerindeki sürdürülebilir etkiyi en üst düzeye çıkarmak ve İslami Hayırseverliğin mültecilere ve ülkeleri içerisinde yerlerinden edilmiş kişilere yardım etmedeki rolünü daha da vurgulamak için Dünya İslam Birliği ile ilişkisini sürdürmeye ve geliştirmeye devam ediyor.