Sevgili Okuyucu,
Hamd alemlerin Rabbi olan Allah’a, yaratıkların en şereflisi ve elçileri olan peygamberimiz Muhammed’e, onun ailesine ve ashabına salat ve selam olsun.
Tarih boyunca toplumlar, yüce bir ruh ve saf bir ruhtan doğan İslami hayır işleri de dahil olmak üzere, insani çalışmaların çeşitli alanlarında birbirini izleyen gelişmelere tanık olmuştur. Bilge şeriat tarafından konulan zekât yükümlülüğü ve sadaka, ilk ataların fakirlere, yetimlere ve muhtaçlara vermekle yükümlü oldukları eski çağlardan beri tek bir ulusun insanları arasındaki sosyal dayanışmaya inanan Kuveyt halkına miras kalan özellikler arasında yer almaktadır. Devlet, kökleri toplumdan kaynaklanan bu hayır işlerine, M.S. 1982 yılında çıkarılan 5 sayılı, bağımsız bütçeli bir devlet organının (Zekât Evi) kurulmasına ilişkin kanun kapsamında sponsor olmuştur. Böylece 16 Ocak 1982’de yürürlüğe giren kanunla kurulan Zekât Evi’nin kuruluşunun temel amacı, toplumu birbirine bağlamak ve dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahibi ailelere mümkün olan her şekilde yardım etmek oldu.
Kuveyt halkı, verici olmaları ve ihtiyaç sahiplerine karşı sürekli iyilik yapmalarıyla bilinir. Otuz asırdan fazla bir süre önce Kuveyt toplumunun, kuruluşundan bu yana birbirini takip eden nesiller boyunca kazandıkları doğal bir özellik olan zekât verme, bağış yapma ve yardımlaşma gibi hayırseverlik faaliyetlerine karşı güçlü bir istekleri vardır.
Kuruluşundan bu yana ve son kırk yıl boyunca Kuveyt Zekât Evi’nin çeşitli yerel ve uluslararası kurumlarla iş birliği içinde birçok küresel girişime katıldığını ve bunun hayır işlerinde ve iddialı hedeflerine ulaşmada en büyük etkiye sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Bu ortaklıklardan biri, BM Mülteciler Örgütü’nün dünyanın çeşitli yerlerinde yerinden edilme krizlerine müdahalede lider kurum olduğu göz önüne alındığında Zekât Evi’nin sunduğu ve Tanrı’nın da yardımıyla yerinden edilmiş kişilerin acılarını hafifletmek için devam eden harika iş birliklerinden biri olarak 20 yılı aşkın bir süredir devam etmekte.
Bu vesileyle, BM Mülteciler Örgütü’nün İslami yardım faaliyetlerine ilişkin İslami Hayırseverlik Yıllık Raporu’nun tanıtımına katılmaktan ve 2023 yılında örgütün “Mülteci Zekât Fonu” aracılığıyla aldığı fonların 23 ülkede yaşayan yaklaşık iki milyon mültecinin ve ülkeleri içinde yerinden edilmiş kişilerin hayatı üzerindeki etkisini incelemekten memnuniyet duyuyorum.
Dünyanın her yerindeki mülteciler ve ülkeleri içerisinde yerinden edilmiş kişiler, hayatta dahil olmaktan ve korunmaları için büyük ölçüde uluslararası yardıma bağımlılar; zira birçoğu yiyecek gibi çoğu temel ihtiyaçtan yoksun. Özellikle BM Mülteciler Örgütü’nün İslami hayırseverlik çerçevesindeki bu ortaklıkları sayesinde Kuveyt Zekât Evi, çeşitli ülkelerde 70.000’den fazla aileye destek verebildi. Çeşitli ülke ve bölgelerdeki faaliyetlerini destekleyen bir grup kurum ve kuruluş bünyesinde insani görevini yerine getiren BM Mülteciler Örgütü’nün yaptıklarını destekliyoruz. Moritanya’daki Malili mültecilere koruma ve barınma sağlanması, Bangladeş’teki Rohingya mültecilerine yönelik eğitim ve sağlık girişimlerinin desteklenmesi, Yemen’de yerinden edilmiş kişiler için okullar inşa edilmesi, Orta Doğu bölgesindeki refakatsiz çocukların ihtiyaçlarının karşılanmasıyla Afganistan ve Pakistan’daki eğitim programlarına destek sağlanmasına yönelik projelerin desteklenmesi, 2023’teki bu harika çabalara örnek olarak gösterilebilir.
Zekât Evi, kuruluşundan bu yana, bir grup bilim insanı ve din insanıyla birlikte birçok seminer ve konferansa aktif katılım sağlayarak insani konuların önemi konusunda farkındalığın yayılması için çalışıyor. Ayrıca Aralık 2023’te zekât yükümlülüğüne ilişkin fetva ve onay gelişmelerinin de basılmasını ve yayınlanmasını sağladı. Zekât Evi ayrıca Cenevre’de düzenlenen Küresel Mülteci Forumu’na, forum sırasında düzenlenen yan seminerlerdeki tartışmalara katılarak ilham verici deneyimlerini herkesle paylaştığı ve mültecilerin zorluklarını hafifletmede zekâtın öneminden bahsetti.
Kuveyt Zekât Evi’ni BM Mülteciler Örgütü’ne bağış konusunda öncü olarak adlandıran 2024 yılı İslami hayırseverlik hakkındaki bu yıllık rapora dahil olmaktan mutluluk duyuyorum.
Bu girişiminden dolayı ve raporun bu yeni baskısında Kuveyt Zekât Evi’ni önde gelen ortaklarından biri olarak dahil ettiği için BM Mülteciler Örgütü’ne teşekkür etmek istiyorum, böylece katkımız insanlığa hizmet eden bu tür eylemleri destekleyecek ve Kuveyt Devleti’nin insani yardım çalışmaları için bir merkez konumunda tutulmasını vurgulayacaktır.
Tüm bu verimli çabalara değer veriyoruz ve ortaklığımızı; mülteciler, yerinden edilmiş kişiler ve zulme ve yerinden edilmeye maruz kalmış diğer kişiler üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle önümüzdeki yıllarda daha da güçlendirmeyi umuyoruz.
Sonuç olarak, bu insani alanda çalışan herkesin emeklerine teşekkür ederek, dünyanın her yerinde insanlığın hizmetinde olan bu güzide çalışma ve faaliyetlerle hepimize başarılar nasip etmesini Yüce Allah’tan niyaz ediyoruz.
Dr. Majed Al-Azmi
Kuveyt Zekât Evi Genel Müdürü ve UNHCR’nin İslami Hayırseverlik Patronu
Kuveyt