UNHCR İslami Hayırseverlik ile ilgili yıl ortası raporunu açıkladı; yaklaşık 21 ülkede 1,5 milyondan fazla insana destek sağlanıyor

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Yıl Ortası İslami Hayırseverlik Raporunu açıkladı. Açıklanan rakamlar, 2023 yılının ilk yarısında alınan desteğin, 21 ülkede 1,5 milyondan fazla insanın hayatına olumlu yönde katkı sağlayacağını gösteriyor.

110 milyondan fazla insan, yani dünya nüfusunun %1’inden fazlası, zorla yerinden edilmiş durumda. UNHCR’ın İslami hayırseverliği, söz konusu yerinden edilme krizine müdahale konusunda önemli bir unsur haline geldi ve dünyanın dört bir tarafındaki milyonlarca mülteci, ülke içinde yerinden edilmiş kişi ve ev sahibi toplumlar için temel bir yaşam hattı sağlıyor. Özellikle de küresel örgütün Mülteci Zekât Fonu bu konuda önemli bir rol oynuyor.

Mülteci Zekat Fonu, bu yılın ilk altı ayında 14,4 milyon dolardan fazla zekât fonu desteği aldı. Bu fonlar, UNHCR tarafından alınan 16 onay ile uyumlu bir şekilde, %100 zekât dağıtma politikası uyarınca hak sahiplerine dağıtılıyor. Zekât fonlarının toplamda 18 ülkede 1,1 milyondan fazla mülteciye ve yerinden edilmiş kişiye yardım etmesi öngörülüyor. Bu ülkeler arasında Afganistan, Bangladeş, Endonezya, Etiyopya, Hindistan, Lübnan, Moritanya, Suriye, Ürdün ve Yemen bulunuyor.

Aynı dönemde toplanan sadaka bağışları ise 13,2 milyon doları aştı. Bu bağışlar Afganistan, Etiyopya, Kenya, Pakistan, Suriye, Uganda ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 11 ülkede 426.000’den fazla hak sahibine ulaştırıldı.

UNHCR, Haziran 2023’te Etiyopya’da yerinden edilmiş insanların hayatlarını iyileştirmek amacıyla Kesintisiz Sadaka (Sadaqah Jariyah) kampanyasını genişletti. Etiyopya’daki sondaj kuyularını iyileştirerek kuraklıktan etkilenen bölgelerdeki su kıtlığını azaltmaya odaklanan bu kampanya, hedeflenen yerlerde toplam 117.000 hak sahibine fayda sağlamayı amaçlıyor. Bu tür önemli girişimler;, insanlar, yerel mahsuller ve çiftlik hayvanları için temiz suya erişim sağlamayı ve bu topluluklara çok ihtiyaç duydukları yardımı götürmeyi hedefliyor.

Zekât ve sadaka bağışları, başta Yoksulluğa Son (SKH 1), Açlığa Son (SKH 2), Sağlık ve Kaliteli Yaşam (SKH 3), Nitelikli Eğitim (SKH 4) ve Temiz Su ve Sanitasyon (SKH 6) olmak üzere birçok Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’na (SKH) ulaşılmasını desteklemeye devam ediyor.

Fon, kurulduğu 2017 yılından bu yana, 27 ülkede 7,6 milyondan fazla mülteciyi ve yerinden edilmiş kişiyi destekleyerek, İslami hayırseverlik araçlarının insani krizlere müdahale etmedeki gücünü ve potansiyelini gösteriyor.

Site Footer