UNHCR raporu: Mülteci Zekat Fonu, kuruluşundan bu yana zorla yerinden edilmiş yaklaşık 6 milyon kişiye yardım ediyor

UNHCR, Abdul Aziz Al Ghurair Mülteci Eğitim Fonu ile Ortak Etkinlikte İslami Hayırseverlik Raporunu Başlattı

• Yararlanıcılar, 2022’de yardım alan 1,5 milyondan fazla mülteci ve ülke içinde yerinden edilmiş kişiyi içermektedir.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, UNHCR, İslami Hayırseverlik yıllık raporunu bugün Abdul Aziz Al Ghurair Mülteci Eğitim Fonu ile ortaklaşa Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen ortak bir etkinlikte açıkladı. Rapor, İslami Hayırseverlik araçlarını kullanmanın önemini ve bunların dünya çapında zorla yerinden edilmiş en savunmasız kişilerin insani ihtiyaçlarına yanıt vermedeki rolünü vurguluyor.

Rapor, Mülteci Zekât Fonu’nun, fon tarafından alınan Zekât, Zekat Al Fitr, Sadaka ve Sadaqah Jariyah katkıları aracılığıyla UNHCR’nin 2017’de pilot uygulamasından bu yana 26 ülkede yaklaşık 6 milyon mülteciyi ve ülke içinde yerinden edilmiş kişiyi desteklemesini sağladığını gösteriyor. Yararlanıcılar arasında 2022’de yardım alan 1,5 milyondan fazla mülteci ve ülke içinde yerinden edilmiş kişi vardı.

Etkinlik, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SDG’ler) ek olarak, mülteci gençlere yönelik eğitim fırsatlarını ilerletmek için Zekât ve Sadaka’dan yararlanılabilecek bazı yollar hakkında bir panel tartışması içeriyordu. Abdulla Al Ghurair Vakfı ve Abdul Aziz Al Ghurair Mülteci Eğitim Fonu Kurucusu Ekselansları Abdul Aziz Al Ghurair açılış konuşmasında, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki eğitim hibeleri ve programları aracılığıyla mülteci gençleri ve çocukları destekleme taahhüdünü yineledi, ve şunları belirtti: “Fon’daki görevimiz, Arap gençliğinin potansiyelini harekete geçirmek için fırsatlar yaratmaktır ve parlak mültecileri ve özellikle yerinden edilmiş gençleri, sadece hayatta kalmak için değil, gelişmek için ihtiyaç duydukları eğitim ve beceri eğitimleriyle destekleme taahhüdümüzü yineliyoruz.” Ayrıca şunları ekledi: “Arap bölgesinde ve dünya çapında milyonlarca hayatı etkileyen yerinden edilme krizini kabul etmek ve birlikte daha iyi bir gelecek yaratmaya yardımcı olacak pratik ve yenilikçi çözümler inşa edebileceğimizi göstermek için bugün, özellikle stratejik İslami hayırseverliğin gücüyle, gençlerimiz için UNHCR ile güçlerimizi birleştiriyoruz.”

UNHCR Kıdemli Danışmanı ve Körfez İş birliği Konseyi ülkeleri Temsilcisi Khaled Khalifa kendi adına şunları söyledi: “Mültecilere ve yerinden edilmiş kişilere eğitime erişim sağlamak için İslami Hayırseverlik araçlarını kullanan Fon ile ortaklığımızı takdir ediyoruz. Gençleri güçlendirmek, onlara umut vermek ve dayanıklılıklarını artırmak, toplumlarına aktif katkıda bulunanlar olmalarını sağlayacaktır.”

Yıllar geçtikçe, mültecilerin eğitime erişmesi giderek daha zor hale geldi. UNHCR’ye göre, okul çağındaki mülteci çocukların %68’i ilkokula, mülteci gençlerin %37’si ortaöğretime, mültecilerin ise yalnızca %6’sı yüksek öğretime kayıtlıdır.

UNHCR’nin İslami Hayırseverlik yıllık raporunu okumak için buraya tıklayın.

Site Footer