Çad Misyonu: ‘Her şey öncelikli’

Bu yazı, BM Mültecileri Örgütü’nün İslami Hayırseverlik Müdürü Mehdi Zidani tarafından hazırlanmıştır.

Körfez’den temsilciler ve bağışçılarla geçtiğimiz nisan ayında Çad’a bir misyona gitme ayrıcalığına sahip oldum. Amacımız acil ihtiyaçlara ilk elden tanık olmak ve üzücü şekilde gözden kaçan durumlara destek toplamaktı. Ülkenin doğusundaki geçici yerleşim yerlerini ve çok sayıda mülteci kampını ziyaret ettik.

Yerinden edilme krizleriyle boğuşan ülkelerin yakınındaki merkezi konumu nedeniyle Çad, zulüm ve savaştan kaçan insanlar için bir sığınak haline gelmiş durumda. Nijerya, Kamerun, Orta Afrika ve Sudan’dan gelen 1,3 milyondan fazla mülteci Çad’da sığınak buluyor. Bu durum özellikle Sudanlı mültecilerin doğu bölgesine sürekli ve günlük akınında açıkça görülüyor. Sudan ile Çad arasındaki sınırın tamamen açık kaldığını görünce hayrete düştüm; insanların özgürce karşıya geçebilmesi, kendi içinde önemli zorluklar yaratmasına rağmen Çad’ın inanılmaz cömertliğinin bir kanıtı. İnsani Gelişme Endeksi’nde 192 ülke arasında 189. sırada yer alan Çad’ın durumu vahim, ancak yine de halkı ve hükümeti, kardeşleri olarak gördükleri kişileri korumaya kararlı.

Sudanlı mültecilerin temel ihtiyaçlarını sorduğumuzda, mültecilerden, hükümet yetkililerinden, yerel ve uluslararası STK’lardan gelen yoğun yanıt (yiyecek, barınak, su ve hijyen, eğitim ve mültecilerin Sudan’a yerleştirilmesinin acil gerekliliği, ulaşımı neredeyse imkansız hale getirecek olan yağmur mevsimi başlamadan mültecilerin geçici yerleşim yerlerinden uygun kamplara yerleştirilmesi dahil) her şeye ihtiyaç olduğu yönündeydi.

STK’lar ve Çad hükümeti; Sudanlı mültecilerin başlangıçta zulüm nedeniyle kaçarken, artık açlıktan kurtulduklarını da belirtti. Bu zorluklara rağmen aralarında yüksek eğitimlilerin de bulunduğu pek çok Sudanlı mülteci, kamplarda birbirlerine destek olmak için ellerinden geleni yapıyor. Bu kişiler, gençlerin bir gün evlerine dönüp ülkelerine katkıda bulunabilmeleri umuduyla eğitimlerine devam etmelerine yardımcı oluyorlar.

Toplu yardımlaşma ve şefkat sayesinde, Çad’daki Sudanlı mültecilerin hayatlarında somut bir fark yaratma ve belirsizlik zamanlarında onlara umut ve güvenlik sunma gücüne sahibiz. Zekâtınız bu kişilere büyük bir destek sağlayabilir. Bir etki yaratmak için hemen bağış yapın.

BM Mültecileri Örgütü'nün İslami Hayırseverlik Müdürü

Site Footer